Az adatbázis

létrehozását

és feltöltését támogatták:

 

 

koszonto

Szeretettel köszöntöm a látogatót!

Kárász Józsefet akkor ismertem meg, amikor 1975-ben, az akkor Hódmezővásárhelyi Városi Könyvtárban kezdtem dolgozni. Kárász Józsi bácsi akkoriban a helyi sajtó retrospektív feltárásán dolgozott, cédulázta a megyei lap cikkeit. Attól az évtől már nyugdíjas helytörténészként dolgozott a könyvtárban, és szívügyének tekintette, hogy a helyi sajtó Vásárhelyre vonatkozó cikkeit kicédulázza, bár már akkor tudta, hogy nem ő fogja rendezni azokat.

Szemüveggel az orrán nézte a bekötött, nagyméretű napilapokat, és diktálta a cédulára írandó adatokat. Később ezekből a cédulákból épült s épül folyamatosan a Csongrád Megyei Hírlap repertóriuma.

A bibliográfia, mint tudjuk, csak jelzés értékű, utal arra, hogy hol, melyik újságban, mikor (év, melyik hónap melyik napján), s a lap melyik oldalán található meg egy cikk.

Magam mindig hiányoltam a jelzés értékű bibliográfiai tétel mellől a tartalmat.

Arra gondoltam, hogy milyen jó is volna - állományvédelmi szempontból sem elvetendő az ötlet - ha a cikkek bibliográfiai leírása alatt nem csak annotáció szerepelne, hanem maga a teljes cikk.

Mennyivel egyszerűbb volna az irodalomkutatás! Nem kellene elkérni, (vagy ha nincs meg, meghozatni valahonnan az) újságot, fénymásolni, törni, rongálni a régi bekötött évfolyamokat, amely mind idő, vesződség, fáradság, - hanem kényelmesen leülve - a bibliográfiát olvasgatva a teljes cikket is el lehetne olvasni.


Ez a dédelgetett álmom vált most valóra ezzel a virtuális bibliográfiának nevezett oldallal.


Kárász József születésének 90. évfordulójára emlékkötetet jelentetett meg Hódmezővásárhely Város Önkormányzata, melyben szemelvények is találhatók az írótól s az íróról. A könyvet kollégám, Kőszegfalvi Ferenc helytörténész állította össze, valamint az ő munkája a kötet végén található életmű-bibliográfia.

Ez a Kárász József bibliográfia lett az alapja, a váza a virtuális bibliográfiának.
Az egyes tételekhez kikerestem magát a cikket, begépeltem, s így, a bibliográfiai tétel alatt egy "kattintásra" található maga a szöveg.
A 436 tétel megjelenítése azonban még időt vesz igénybe, az adatbázis feltöltése folyamatban van.

Szándék szerint az író könyvei is olvashatók lesznek a Könyvei menüpont alatt a weboldalon. Jelenleg a Korán sötétedik, a Családi tűzhely, Tél a tavaszban, a Judit és A törött szobor c. könyvei olvashatók teljes szöveggel.

2006-ban elkészült az ASZTAGOK című regény digitális változata.

2007-ben elkészült az Asztagok című regény folytatása: A GYÚJTOGATÓ.

2008-ban Az új élet kezdetén című bibliográfiai művet tettem elérhetővé, mely a Vásárhely Népe című napilap repertóriuma 1944. október 23 - 1945. április 17 között.

2009 október végére elkészült a Koalíciós idők : Hódmezővásárhelyi újságok repertóriuma első és második kötetében található cikkek bibliográfiai tételeinek adatbázisban való feltárása.

Kárász József bibliográfiai munkáinak egy másik adatbázisba való megjelenítésével sikerült megvalósítani a szakdolgozat eredeti célkitűzését, létrejött az adatbázis az adatbázisban. Hiszen a virtuális adatbázisban nézelődve, keresgélve, a bibliográfiai munkák teljes szövegű olvasásához egy link vezet át a Hódmezővásárhelyi cikkek adatbázisába, ahol megtalálhatók a Jóska bácsi által összegyűjtött cikkek. Természetesen a cikk-adatbázis bővebb, több, és folyamatosan épül, feltárva a város múltját, jelenét.

2009-ben elkészült PÖRBEN című, a Szépirodalmi Kiadónál 1973-ban megjelent regény digitális változata.

A virtuális bibliográfia létrehozását a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, valamint a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatja.


A már elkészült tételek és könyvek olvasásához kellemes időtöltést kíván

Fülöpné Rákos Éva
könyvtáros

Hódmezővásárhely,

Németh László Városi Könyvtár,

2011. április 01.